Sólyom László a politika Gödör-klubja

2010.05.04. 11:58 baum

Sólyom László a rendszerváltás óta a harmadik köztársasági elnök. Megválasztása nagyban hasonlít a Gödör-klub létrejöttéhez. Óriási igény volt a belvárosban egy olyan közösségi térre, egy olyan agorára, ahol nyugodt körülmények között a legkülönbözőbb emberek tudnak egymás mellett lenni, találkozni. Egy olyan igény, ami előtte talán ki se lett mondva, csak egy látens közös tudatban létezett.

De nem ám tudatos várostervezés állt a dolgok mögött, kizárólag a puszta véletlen. Mindenki ismeri a történetet: Nemzeti Színház, mélygarázs, politikai töketlenkedés, Gödör, majd a körülötte üldögélő ezrek. Sólyom Lászlót is a véletlen ültette a köztársasági elnöki székbe; Szili Katalin jelölése, az SZDSZ kihátrálása. 

Sólyom szuverén, független államférfi, egyetlen megnyilvánulása sem volt köthető egyik párt érdekéhez sem. Mindig a legbensőbb lelkiismerete szerint döntött, vagy szólalt meg. Ezért sem értették sokan azok közül, akik kizárólag pártszemüvegen keresztül képesek nézni a világot. És ezért válhatott hitelessé azok szemében, akik nem.

Elődei is igyekeztek túllépni saját politikai hátterükön, az egész nemzetet képviselni, de pont politikai előéletük miatt nem mertek határozott politikai nyilatkozatokat tenni. Hiszen akkor felmerülhetett a gyanú a pártérdekek kiszolgálására. Sólyom soha nem játszotta el a joviális mikulás szerepét.

Szerencsés helyzet, különös konstelláció kellett – akár a Gödör esetében -, hogy most olyan köztársasági elnökünk legyen, akiben bízhat az ember, hogy lelkiismeretesen őrködik a jogállam akár le sem írt eszméihez is.

Egy okos Fidesz nem fogja jelölni Schmitt Pált, ha a Fidesz komolyan gondolja a nemzeti egységet, és saját  hitelességét, akkor nem dönt le egy olyan erős bástyát, mint Sólyom László. Arról nem is beszélve, hogy egy elkúrt rendszerváltás szinte egyetlen kompenzációja az volt, hogy Sólyom nem volt hajlandó kitüntetni Horn Gyulát, és nem fogott kezet Fekete Jánossal. És még zöld is, becsüljük meg!
 

Sólyom for president!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gesundheit.blog.hu/api/trackback/id/tr981973546

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gödör klub 2010.11.06. 16:39:43

Helyszín: 1051 Bp., Erzsébet tér Látogatás: 2010. szeptember 1. 18:20-20:30 > Az igazi neve Erzsébet téri Kulturális Központ és Park! Amolyan zseb Central Park, vagy mi. Adatlap Elé...

Trackback: Pártóvoda felnőtt nélkül 2010.05.04. 16:47:26

A kétpólusú pártpolitikai térben az utóbbi öt évben megjelent egy harmadik pólus: a köztársaság. Sólyom László ezt képviselte öt éven át.Ez nyilván kényelmetlen ügy: nem lehet kizárólag a barátok és ...

Trackback: Sólyom for president! 2010.05.04. 16:01:49

Ennek a pártharcoktól hangos országnak nem egy jóságos nagypapára van szüksége, hanem egy olyan emberre, aki az ország hosszú távú érdekeiért bármilyen pártérdekkel szemben képes kiállni. (Fotó: Gilicze Bálint) Pokorni Zoltán tegnap azzal lepte meg a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megmondtam?megmondtam 2010.05.04. 16:01:14

lófaszt. sólymot picsán kell rúgni, és el kell röptetni.
ez még Göncz patkány Árpádnál is rosszabb

akit egy szlovák lófaszjancsi haza tud zavarni, aki sak makogni tud, meg a kezét széttárni, amikor kőkeményen meg kéne szólalnia, az nem való elnöknek.

sólyom menjen a picsába.

akár Pálinkás, akár Vizi E Szilveszter jobb lenne ennél a bohócnál.

gitáros 2010.05.04. 16:05:12

"Megválasztása nagyban hasonlít a Gödör-klub létrejöttéhez. "

Ja. Elnököt akartak, őt sikerült...

"Egy okos Fidesz" nem csinált volna minisztert Pintérből, mert túl sok körülötte a mendemonda. Martonyiból sem, aki még épp be tudott lépni a megszűnő MSZMP-be, majd privatizátor lett. Fellegiből sem, mert az "offshore-lovag" kifejezés akár még illhet is rá.

"Egy okos Fidesz" a saját hitelessége minden cseppjére vigyázna, ha már ezt annyira hiányolták az előző kormányból.

Jó, hogy vastagbetűvel szedted, de akkor sem "jóvális" a mikulás, hanem joviális. Csak mondom...

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2010.05.04. 16:17:30

"jovális" bazzeg, "jovális"!!! rövid o-val...

Sólyommal meg az a problémám, hogy soha nem hallottam más apropóján róla, csak "nem vette át", "visszaküldte", "nem fogott kezet", "nem írta alá", "felháborítónak tartja" stb. meg olyan faszságok kapcsán, hogy bazsarózsa, biciklizés, vakondtúráslátogatás meg jópofizás, amikor meg gyorsan és markánsan meg kellet volna jelennie valóban lényegi problémák kapcsán, és már a fél ország azn izélt, hogy holvanmár, mérnemmondávalamit, akkor pár nap csönd után bújt elő sértődött, mindenkit lenéző, a tutifrankót megmondó nagypapiként.

Monnyonle.

veny 2010.05.04. 16:20:56

Vegyük észre azért, hogy a Sólymot jelölő civilek azóta LMP néven parlamenti párt lettek, szóval mára már nemigen érdemes a pártatlanságát előnyként felhozni.

Azt se mondanám, hogy hibátlan a bácsi, a nem-kézfogás meg határozottan a hutu-tuszi mélybunkócska világképben működik csak pozitívan.

Ugyanakkor tényleg nem rossz az összkép, magam se bánnám, ha maradna még 5 évet.

Sárga Király 2010.05.04. 16:25:07

"akit egy szlovák lófaszjancsi haza tud zavarni, aki sak makogni tud, meg a kezét széttárni, amikor kőkeményen meg kéne szólalnia, az nem való elnöknek."

Miért, szerinted a szlovák fenyegetés után is át kellett volna mennie? Gondolod, hogy akkor lett volna macsó? Egy elnökről van szó, nem brúsz viliszről.

Mádl és Göncz csak joviálisan mosolygott, és egész elnöki pályafutásuk alatt nem foglaltak állást semmilyen társadalmi-politikai kérdésben. Hozzájuk képest Sólyom egy igazi ragadozó.

Blessed 2010.05.04. 16:27:26

jóváis? kiemelve? :)

Joviális - Barátságos; derűs, jókedvű, kedélyes, nyájas, vidám.
Oszt az ilyen ír cikket? Há' mér?

Gattaca 2010.05.04. 16:28:21

"soha nem hallottam más apropóján róla, csak "nem vette át", "visszaküldte", "nem fogott kezet"

Hát ha csak a Népszabadságot olvasod, miért csodálkozol?

Terézágyú 2010.05.04. 16:31:23

Sólyom jó srác, mert ki merte mondani, hogy a nagymagyarország-kitűző/matrica surmóság.

gitáros 2010.05.04. 16:37:34

@baum:
(mondom, jovIális...)

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.05.04. 16:46:07

Többen írjátok, hogy Göncz ilyen nagypapa szerű volt. Hát nem mindig. Az első ciklusban ott akasztott közbe az Antall-kormánynak, ahol csak tudott. A szadi érdekében egyértelműen.
Önnön szerepét a "kormány ellensúlyának" értelmezte, ami nem létezik. Érdekes módon mindezt csak a jobbközép kormánnyal tette így. Vagy amikor kiállt a taxisok mellett, a törvénytelenséget támogatta... Tudom, ezek régen voltak, de akkor is a tények világába tartoznak. A különbség az, hogy akkoriban nem volt net, nem volt független újságírás, és az akkori mainstream ballib sajtó nemzeti hőst csinált belőle, mert fellépett a "szemét MDF" ellen. Ma egy ilyent már nem venne be senki.

Tény, 1994-2000 között már ilyen semmitmondó jópofizó szerepet vitt. Ahogy Mádl Elnök Úr is. Neki meg egyszerűen ilyen volt a felfogása, hisz két különböző kormány alatt is hasonlóan viselkedett.

Aztán jött Sólyom, aki a balliberális értelmiség szemében már majdnem orbáni mélységekig jutott. Például amikor nem átallotta nem kinevezni az ő pártdelegáltjaikat független intézmények élére. Vagy amikor nevén nevezte a dolgokat Őszöd után.
És aki azt mondaná, hogy Sólyom azért hiteltelen, mert annak idején pont az igen izgága Gönczöt az ő vezetésével (nevezett határozatoknak ráadásul ő volt az előadó bírója) határolta be az AB, most pedig tágítja jogköreit.
Csak megint egy óriási különbségről van szó: Göncz a kormány döntési kompetenciáit akarta bekorlátozni, az AB ezt akadályozta meg, kimondva, hogy ilyent csak az államszervezet működését súlyosan veszélyeztető helyzetben tehetett volna.
Sólyom való igaz, tágította a jogkörét. DE: Ő azt a jogkört tágította, ami eleve benne van az Alkotmányban. Ő ezt használja ki a határokig. Pl. Politikai nyilatkozatot tesz. Igen, megteheti, és én nagyon örültem, hogy őszöd meg a zavargások után megtette. Meg annak is, hogy nem volt hajlandó pártkatonákat jelölni a posztokra.

Mégis, most nem örülnék neki, ha ő ismételne. A saját érdekében. Olyan szinten méltatlan támadásokat engedett meg ellene a ballib média, hogy gyakorlatilag a Fidesz kiszolgálójának nevezték. És ha most újra ő lenne az elnök, sajnos nyugodtan rá tudnák sütni azt az igaztalan bélyeget, hogy az új ciklust szolgálataiért kapta...

(ui: Azért változnak az idők, tegnap az Újságíróklubban például már egyenesen üdvösnek tartották, hogy legyen megint elnök. Ez a no comment esete...)

folyamatábra 2010.05.04. 16:54:59

Alkotmány, demokrácia, környezet. Ezeket védte. Határon túli magyarok. Rájuk odafigyelt, meglátogatta őket. Ő az elnök. Nekünk nem kell minden megszólalásunkat az alkotmány szelleméhez igazítanunk. De az ő értékelésében célszerű figyelembe venni egy könnyű anyázás helyett. Akinek inge.

Átokfajzat 2010.05.04. 16:56:34

Vizi Elek mester köztársasági elnöknek? ne röhögtessenek már, egy ilyen mézesmázos piperkőc pojáca, bár ő tényleg Orbán csicskája lenne

Átokfajzat 2010.05.04. 17:01:48

Vizielek mester köztársasági elnöknek még viccnek is rossz, egy piperkőc pojáca, mondjuk Orbán alá pont jó lenne csicskának

baum · http://reflektor.blog.hu 2010.05.04. 17:04:43

@gitáros: áhh, tényleg gáz, még egyszer bocs.

fvipera 2010.05.04. 17:12:24

@Sárga Király: utoljára brunonak néztük el, hogy csak a máglyáig ment. Sólyom csak pózolt, amikor elgyalogolt a határig. Ez a baj vele: a pózolás.

bastian 2010.05.04. 17:14:32

A Gödör jó példa, csak nem erre, hanem a pöcegödörre...

alessandri 2010.05.04. 17:32:53

a másik ripaccsal semjéndárdahegyzsoltival kézenfogva pilloghatnának elérzékenyülve viktorunkra

Netuddki. 2010.05.04. 17:41:32

Csák Noriszt köztársasági elnöknek!

Rókakígyó 2010.05.04. 17:45:14

Sólyom Úr mindig nagyon vérmes volt, főleg ha a radar vagy a szellőrózsa szavakat hallotta. Akkor mindig kiállt és elmondta a véleményét. Előttem mondjuk akkor esett zéróra a megbecsülése, amikor a cigánygyilkosságok kapcsán nagyon sokáig semmi mondanivalója nem volt. Ez ( valszeg nem csak nálam) a lény kategóriájába vitte ezt a kiváló államférfit.

alessandri 2010.05.04. 17:49:13

szeretem, amikor némi hatásszünet után megjelenik a szétnyíló, aranyozott szárnyasajtók közöt . Az olyan szép.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.04. 17:51:53

Egy tájékozott hazafi: "sem a korrupciós helyzet, sem az adózás átláthatatlansága nem olyan szörnyű, hogy indokolta volna a nyilatkozatot" - jelentette ki Sólyom László.

index.hu/belfold/2009/12/05/solyom_serto_a_nagykovetsegek_nyilatkozata/

Free Hagyó, free Zuschlag!

gitáros 2010.05.04. 17:56:10

@baum:
Fasza. :))
Most már csak az kéne, hogy a zindexnél el is olvassák azt, amit kitesznek a ketrecbe...@tothh:

gitáros 2010.05.04. 18:01:32

@tothh:
Azért az érdekes, hogy a jobboldali kormány ellen törvénytelen módon tiltakozókat helytelen volt békén hagyni, míg a baloldali kormány ellen törvénytelen módon tiltakozók ellen helytelen volt fellépni. Most akkor hogy van ez? Mert gyakorlatilag Göncz megakadályozta, hogy "szétverjék" a tüntetőket, valamint tárgyalásra szólította fel a kormányt, később pedig a résztvevők kegyelmet kaptak.

gitáros 2010.05.04. 18:06:01

@alessandri:
Jaja. :)
Csak az a baj, hogy én már örökre a sóderes paródiát fogom látni ilyenkor.
www.youtube.com/watch?v=22aU9oiWgFw

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.05.04. 18:07:54

Sólyom egy papucs, állandóan rángatta a felesége, mint egy papucsot

alessandri 2010.05.04. 18:22:08

@gitáros:
ez nagggyon jóóóóó.
Az viszont szomorú, hogy ez a paprikajancsi, ez az orgánum, ez az orátori képesség, ez a politikai attitüd összegzi a magyar politikai valóságot.
Gáááááz

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.05.04. 18:45:48

@gitáros: A törvénytelen tiltakozásnak nincsen pártállása, meggyőződésem szerint. Ezt jó lenne látnia azoknak, akik kettős mércét alkalmaznak.
Sólyom László ebben is jól reagált, hiszen elítélte mind a kordon felépítését, mind pedig elbontását.

jasarkad 2010.05.05. 13:18:20

@megmondtam?megmondtam: Minősiti a hangnem azt az embert,aki a vitáról azt hiszi, hogy azt csak trágár módon lehet csinálni.Valójában vitaképtelen.Lehet Sólyom Lászlót kedvelni, nem kedvelni, egy azonban biztos, ő Magyarország köztársasági elnöke, aki a hozzászolóról biztosan nem ilyen hangnemben beszélne.
süti beállítások módosítása