A kormány felületi kezelése a gyöngyöspatai helyzetre

2011.05.03. 15:25 baum

Orbán Viktor a Frizbi című műsorban adott exkluzív interjút Hajdú Péternek. Gyöngyöspatára is kitért a beszélgetés (26:04-től itt), ahol igencsak meglepő dolgokat mondott a miniszterelnök.

  OV: "A magyar az egy nagyon sajátos fajta; gondolkodásmód, észjárás. Büszke is, ez a saját lábán akarok állni, a magam ura is, tehát nagyon érzékenyen reagál minden beavatkozási kísérletre. Itt van ez a gyöngyöspatai eset is. Ugye az teljesen nyilvánvaló, hogy mit kellett volna tenni már hetekkel ezelőtt is, de a gyülekezési jog és a gyülekezési szabadság mögé bújnak azok, akik provokálják az ott élőket. És ha föllépsz, túl gyorsan, hirtelen lépsz föl, akkor az első reflex az az, hogy de hiszen megsérted a gyülekezési jogot, megsérted a gyülekezési szabadságot, megsérted olyan jogát ott néhány embernek, amit a magyar törvények és a magyar jogrend garantál. Ezért jó néhány döntést sokkal lassabban kell meghozni. Olyan, mint a futball, tempírozva kell passzolni, tehát az ütemérzék a legfontosabb a magyar politikában. Akkor kell meghozni egy szigorú döntést, ha már az egész ország úgy gondolja, hogy most már igazán meg kéne hoznom azt a döntést, de ha egy ütemmel hamarabb hozod meg, az egész ország azt gondolja, hogy azért nem kéne beavatkozni. Ezt a pillanatot kell eltalálni, és ez teszi művészetté, ha úgy tetszik a magyar politikai élet irányítását.

    (…)

    HP: Meghozzátok ezt a törvényt és lesz-e következő lépés, vagyis ezzel a törvénnyel meg fog oldódni ez a probléma?

    OV: Meg! A rend az egy olyan dolog, hogy az embernek a lelkében egyszerre van ott, hogy ne szóljanak bele az életembe, de azért garantálják is a védelemhez való jogot és a biztonságot. Ebben az ügyben egyértelmű, hogy most rendet, védelmet, biztonságot, jogbiztonságot akarnak. Azt várják a kormánytól, hogy lépjen föl, és az állam az egy erős dolog. Ha egyszer azt mondjuk valamire, és rólunk ez szerintem hihető, hogy no ennek itt most vége van, akkor lehet tudni, hogy onnan mindenki el fog menni. Tehát mindenki, aki törvénysértő magatartást folytatott eddig, az most abba fogja hagyni és haza fog menni. Mert egy óra múlva megjelennek a magyar állam képviselői és érvényt fognak szerezni a törvénynek. Eddig volt a türelem és belátás, ennek most vége van. És azt hiszem, hogy Gyöngyöspatát, meg az ehhez hasonló helyzeteket most hosszabb távra is kezeljük."

Két dolgot nem értünk: miért kellett megvárni, hogy tényleg vér folyjék? Mit mondott volna Viktor, ha úgy alakul, hogy meghalnak néhányan? A másik pedig az, ha nem járőrözhetnek ott félkatonai szabadcsapatok, természetesen örömmel látjuk, de azt tudnia kell a miniszterelnöknek, hogy ez csak egy felületi kezelés. Azok a polgárőrnek mondott emberek azért voltak ott, és adtak rossz választ a problémára, mert tőlük ennyire futotta. Sokkal mélyebb problémákból fakadó konfliktusok vannak ezekben a falvakban.

Mit üzen azoknak az embereknek, akiket az állam nem véd meg, mert azoktól a bűnelkövetőktől félnek, akiket nem lehet hazazavarni, mert ott laknak? Akik ezért az ilyen félnáci szervezetekben látják a megoldást. Miért lökik szinte két kézzel ezeket az embereket szélsőséges csoportok karjaiba? Ha csak annyi történik, hogy nem járőrözhetnek, akkor semmi más nem történik, mint hogy ez a kormány is beáll azok sorába, akik az utóbbi 20 évben hagyták, hogy idáig fajuljon a helyzet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gesundheit.blog.hu/api/trackback/id/tr862874666

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MÉG MINDIG CIGÁNYKERÉKBEN 2011.05.04. 15:06:31

A Liget folyóiratban 2010-ben interjúsorozat jelent meg a cigánykérdésről. „Alapozásként” közöltük Levendel László: A CIGÁNYSÁG GONDJA – mindannyiunk gondja című 1988-ban írt, fájdalmasan aktuális tanulmányát.Az alábbiakban ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása