Peking BOJKOTT

2008.03.11. 15:53 baum

Mitől lehet érdekes a pekingi olimpia, merült fel bennem a kérdés, így a Tibeti lerohanás 40. XLIX. évfordulóján.

Csodálatos sportélményeknek lehetünk szemtanúi? Valószínűleg gigaeredményeket láthatunk, gyaníthatóan USA-beli és kínai sportolóktól. Természetesen néhány másodországbeli szerencsétlen (spanyol, francia, mexikói, bolgár), akiknek hazája nem öl a doppingba elég pénzt, lebukik, de összeségében felemelő lesz látni a világ vezető hatalmainak kitenyésztett példányait, amint túlszárnyalnak minden eddigi csúcsot.

Jó hangulatú események? Úgy tudom elképzelni, hogy fegyelmezett jókedv lesz a meghatározó a pekingi játékokon. A hazai szurkolók ideológiailag meghatározott módon, mégis valamelyest hollywoodi hangulatban fognak résztvenni az eseményeken, melynek minden egyes perce rendkivül koncentrált, fegyelmezett, de egyben mégis műoldott, műlaza lesz. A külföldiek vendégeket elbűvöli a távoli kultúra és számos ajándéktárggyal térnek haza, melynek 80 %-át 8-12 éves gyerekrabszolgák készítenek a Kínai Népköztársaság távoli vidékein.

A NOB elégedett lesz? Természetesen azt fogják kommunikálni, hogy ez volt minden idők legjobb olimpiája. Anyagilag mindenképpen meg fogja nekik érni és tulajdonképpen más nem is számít igazán. Kezükben tartják a dolgokat, nehogy az általuk birtokolt olimpiai eszmét kár érje. Így például ha egy sportoló blogot akar írni ottlétéről, azt csak szigorú megszorításokkal teheti. Semmilyen hang, fénykép vagy videót nem rakhat fel a világhálóra, mert az "veszélyeztetné az olimpia megrendezésének biztonságát." Kemény, nem?

A Szponzorok? Természetesen a McDonald's, a Coca-Cola és a többi multi ki fogja venni a részét a sikerekből.

 

Tehát a magam részéről nem is tehetek mást, mint azt, hogy életemben először totálisan le fogom szarni az Olimpiai játékokat, nem fogom figyelemmel kísérni, egészen addig, ameddig egy sportoló a dobogón, vagy egy versenyen fel nem húzza a hivatalos mezét és elő nem bukkan egy "FREE TIBET!" felíratú póló. Onnantól kezdve követni fogom az eseményeket, ha viszont ez nem fog megtörténni, akkor mélységesen csalódni fogok, és örökre elfelejtem az egészet. Gesundheit! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gesundheit.blog.hu/api/trackback/id/tr21376316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pasztilla 2008.03.12. 16:29:56

49. évforduló, persze nem számít, de mégis. (Minő liberalizmus egyébiránt, megvolt ez már Barcelonánál is? :)

baum · http://reflektor.blog.hu 2008.03.13. 09:35:53

Javítom! Barcelonánál azt hiszem még megvolt, Atlantában már erősen döcögött, Athénban kicsit visszajött... :-)

baum · http://reflektor.blog.hu 2008.03.13. 13:56:36

Egyébiránt a liberalizmus mint olyan, nálam az alap, a Magyarországi deformált formája sokat árt ennek az elvnek sajnos.

Szűcs Géza 2008.03.25. 10:05:44

Úgy látom, hogy olyan nézőpontból írsz, amilyen nincs és soha nem lesz.
A tibetieken nem segítesz (nem tudom, hogy kell-e rajtuk segítened), magadat meg megbünteted.
Az élet totális ( a nyugati kulturterületeken) jelenségei ellen háborogsz. E jelenségek nemcsak a spotrban vannak jelen, hanem minden társadalmi közegben. Háborgásod súlyosbító körülmény.
Büntesd magad, fejedet a falba, tépd meg a gúnyádat.

Magadat feszítheted keresztre is, ha van értelme. Vajjon van-e értelme, ha a szóbanforgó tárgykörben te sem látsz tisztán.

Szűcs Géza 2008.03.25. 10:25:22

Írod:nem is tehetek mást, mint azt, hogy életemben először totálisan le fogom szarni az Olimpiai játékokat.

Szegény Olimpiai Bizotság! Híred hallatán a férfiak kebében pár pillanatra bennreked a levegő. A nők szeme elhomályosul, szerencsére idejében kezükbe akad keszkenőjük.
A szurkolók? Hány milliárdnyian is vannak? Ők is szomorúan földre szegezik a tekintetüket, mivel te biztosan hiányozni fogsz nekik. Nélküled csorbát szenved ez az olimpia.
Persze a többi elkövetkezendő olimpia is.
Na de majd egyszer, az üveghegyen is túl, a hetedik szféra felett lesz majd egyszer egy olyan olimpia, ami neked is meg fog felelni. Akkor vedd fel újra a vonót, derüljön zordon homlokod, isteneknek teljék benne kedve.
Sok szeretettel és együttérzéssel Géza.

baum · http://reflektor.blog.hu 2008.03.25. 11:45:02

Kedves Géza!

Nem értem a gúnyt. Leírtam a véleményem, nem értesz vele egyet, ez van. Az írod: "olyan nézőpontból írsz, amilyen nincs és soha nem lesz." Ez mi? Értelmezhetetlen! Mivel leírtam, amit leírtam, igenis létezik. Zárva tarthatod a szemed, meg a füled, ez akkor is létezik.

Sajnálom, hogy Téged nem érint meg lelkileg a tibeti nép elnyomása, nem különösebben zavar a kínai nép középkorban tartása, az sem igazán, hogy 8 éves gyeregrabszolgák csinálják Neked a kis zászlócskákat, amit majd önfeledt mosollyal lengedhetsz. Sajnálom, de elfogadom, hogy a nyáj majd örül, majd lengeti. Megtettétek már ezelőtt is, meg fogjátok tenni majd ezútán is. Ajánlom figyelmedbe az 1936-os müncheni Olimpiát, milyen édesen hajlongott az egész világ Hitler bácsi lába előtt. Persze tudom, ilyen nézőpont nem létezik, porhintés...

Egyetlen pillanatig sem éreztem úgy, hogy bárkit is érdekelni fog, hogy bojkottálom az Olimpiát. Kifejezetten a saját lelkiismeretem mondatta velem. Mondhatnók úgy, saját magamat köptem volna szembe azzal, ha ezt nem írom le. Így megy ez!
süti beállítások módosítása