Határ a kékcsillagos ég

2008.03.17. 16:36 baum

Sok-sok év várakozás után eljutottunk odáig, hogy Szlovákia, Ausztria és Szlovénia megközelítése nem ütközik semmiféle akadályba, még egy tetves passport, vagy személyi igazolvány ellenőrzésbe sem. Egészen nyugodtan, szabadon lehet sétálgatni, ki-be, akár a zöldhatáron is.

Igaz, ez már hónapokkal korábban megtörtént, de ez az élmény nekem először most adatott meg a hétvégén egy kirándulással egybekötött átruccanás keretében. Nem akarok nagy szavakat használni, de felemelő és megható volt nagyon.

Az útvonal röviden: Zónázóvonattal Budapestről Szobig, alig egy óra, meg kell keresni az Ipolyt, aztán végigfölfele a folyó mentén, majd az első lehetőségnél balra (ezt a GPRS sem mondhatná szebben), ami egy híd. Kb. 12 km hosszú túra, Letkés a magyar falu, szembe vele Szalka (Ipolyszalka) a szlovákiai magyar falu. Érdemes a tájházba bemenni, mindjárt a falu elején balra, felismerhető. Rendkivül barátságos emberekkel lehet itt találkozni, jellemző, hogy amikor megkérdeztük, hogy van-e belépő, az volt a válasz, hogy egy mosoly.

Mobilon, egy rendkivül amatőr filmben is megörökítettem a határátlépést: 

A bejegyzés trackback címe:

https://gesundheit.blog.hu/api/trackback/id/tr92384754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása